Γνωρίζοντας την Ρομποτική (Αυτοματισμοί)

Στα πλάισια της Ερευνητικής Εργασίας της Ά τάξης, του Ά τετραμήνου της Σχολικής χρονιάς 2013 / 2014, οι μαθητές του τμήματος Project P4 ασχολήθηκαν και ερεύνησαν τo θέμα με τίτλο ‘ Γνωρίζοντας την Ρομποτική (Αυτοματισμοί)’.

Ο σκοπός της εργασίας ήταν να αναζητήσουν και να μάθουν οι μαθητές τον ορισμό της Ρομποτικής και ποιες είναι οι εφαρμογές και οι χρήσεις της στην σημερινή εποχή. Να ασχοληθούν με ένα αντικείμενο σύγχρονο και πολλά υποσχόμενο στο μέλλον. Να κατανοήσουν την αναγκαιότητα και την τάση των ανθρώπων να συνθέτουν και να δημιουργούν αυτόνομες μηχανές προς εξυπηρέτηση τους. Να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της Ρομποτικής και των Αυτοματισμών γενικότερα. Επίσης μέσω της διεπιστημονικής προσέγγισης του θέματος να αναπτύξουν την ικανότητα συνδυασμού γνώσεων από διαφορετικά επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία. Για αυτό τον σκοπό αναζήτησαν σε θεωρητικό επίπεδο πληροφορίες από το διαδίκτυο, την βιβλιογραφία, κτλ. Χωρίστηκαν σε ομάδες, ανέλαβαν ένα υποθέμα κάθε μια ομάδα, συγκέντρωσαν έπειτα  τις πληροφορίες τους , τις επεξεργάστηκαν, τις κατέταξαν, τις συνέταξαν και τέλος τις παρουσίασαν σε powerpoint στους συμμαθητές τους.

Στο πρακτικό επίπεδο κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν ένα αυτοκινούμενο ρομποτικό όχημα  με την βοήθεια της πλατφόρμας εκπαιδευτικής ρομποτικής Lego Mindstorm της εταιρίας Lego. Το όχημα προγραμματίστηκε ώστε να ακολουθεί μια επαναλαμβανόμενη πορεία τύπου ‘zik zak’. Μια κλασσική εφαρμογή δηλαδή των αυτοματισμών και της ρομποτικής. Στο τέλος της θεωρητικής παρουσίασης έγινε και επίδειξη του αυτοκινήμενου ρομποτικού οχήματος στην Ά Τάξη του Σχολείου.

Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός ήταν ο κ. Γρηγοριάδης Αθανάσιος

Γ.Α

 

DSC00587
Παρουσίαση και αρχική κατασκευή ενός αυτοκινούμενου ρομποτικού οχήματος

 

DSC00588
Τα υλικά της πλατφόρμας εκπαιδευτικής ρομποτικής Lego Mindstorm

 

DSC00590
Το περιβάλλον προγραμματισμού και απόσπασμα από το πρόγραμμα του ρομποτικού οχήματος

 

Project_A_2013_14d
Το πρόγραμμα του αυτοκινούμενου ρομποτικού οχήματος

 

DSC00627
Οι μαθητές πειραματίζονται και συναρμολογούν το αυτοκινούμενο ρομποτικό όχημα

 

DSC00617
Οι μαθητές πειραματίζονται και συναρμολογούν το αυτοκινούμενο ρομποτικό όχημα

 

DSC00629
Οι μαθητές πειραματίζονται και συναρμολογούν το αυτοκινούμενο ρομποτικό όχημα

 

DSC00631
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής του αυτοκινούμενου ρομποτικού οχήματος

 

DSC00635
Το τελικό αυτοκινούμενο ρομποτικό όχημα έτσι όπως κατασκευάστηκε από τους μαθητές του τμήματος

 

Αφήστε μια απάντηση