Κατασκευή και Έλεγχος Διεπαφής (Interface) με την Γραφική Γλώσσα Προγραμματισμού LabVIEW και μέσω της Παράλληλης Θύρας LPT (IEEE 1284) του Η/Υ

Την σχολική χρονιά 2013 / 2014, στα πλαίσια του 6ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής, οι μαθητές της Γ ‘ Τάξης Ηλεκτρονικών ασχολήθηκαν και παρουσίασαν τoν Απρίλιο του 2014 στο Κέντρο Noesis της Θεσσαλονίκης την Εργασία με τίτλο : Κατασκευή και έλεγχος διεπαφής (Interface) με την γραφική γλώσσα προγραμματισμού LabVIEW και μέσω της παράλληλης θύρας LPT (IEEE 1284) του Η/Υ.

Ο σκοπός της εργασίας ήταν να ελεγχθεί, με την βοήθεια της γραφικής γλώσσας προγραμματισμού Labview και μέσω της παράλληλης θύρας LPT (ΙΕΕΕ1284) , μια διεπαφή σε επίπεδο υλικού (Ιnterface). Η διεπαφή στην ουσία συνδέει το λογισμικό (Labview) του Η/Υ με διάφορα περιφερειακά, όπως φορτία (πχ λαμπτήρες, συσκευές κτλ) και αισθητήρια (πχ διακόπτες, φωτοκύτταρα κτλ). Το όλο πρόγραμμα (Labview) μπορεί και ελέγχει τουλάχιστον οκτώ (8) θύρες εξόδου (φορτία) και πέντε (5) θύρες εισόδου (αισθητήρια) πάνω στην διεπαφή. Ο χειριστής του συστήματος μπορεί να αλλάζει και να τροποποιεί, σε επίπεδο λογισμικού, τις διάφορες παραμέτρους με ένα απλό mouseclick. Έτσι μπορεί για παράδειγμα να οικοδομηθεί ένα σύστημα ελέγχου (controlsystem) κατά βούληση.  Η διεπαφή είναι ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα διαφόρων εξαρτημάτων που αρχικά δοκιμάστηκε σε πινακίδα πειραμάτων (Raster), έπειτα σχεδιάστηκε ως ηλεκτρονική πλακέτα P.C.B (Printed Circuit Boards) με την βοήθεια  λογισμικού σχεδίασης πλακετών ( P.C.B design softwares), εν συνεχεία κατασκευάστηκε και τέλος δοκιμάστηκε για την σωστή λειτουργία και συνεργασία της με τον Η/Υ. Όλες οι παραπάνω φάσεις υλοποίησης, όπως και το πρωτότυπο λογισμικό (coding) σε Labview, πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής του 2ου ΕΠΑ.Λ Γιαννιτσών.

Ο παιδαγωγικός στόχος ήταν να μάθουν οι μαθητές σε πραγματικές συνθήκες την κατασκευή και λειτουργία ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος. Ενός συστήματος που απαιτεί τον συνδυασμό γνώσεων, υλικών και εξαρτημάτων από τα πεδία της Ηλεκτρονικής (Hardware) και της Πληροφορικής (Software) / Αρχιτεκτονικής υπολογιστών. Έτσι ακριβώς όπως αυτό συμβαίνει στην εργασιακή πραγματικότητα της ειδικότητας των ηλεκτρονικών. Στο μέλλον η κατασκευή θα μπορεί να  χρησιμοποιηθεί από τον Τομέα Ηλεκτρονικής του 2ου ΕΠΑ.Λ Γιαννιτσών, ως ένα εκπαιδευτικό σύστημα αυτομάτου ελέγχου, ως πειραματικός προγραμματιζόμενος ελεγκτής (PLC), ως ανάπτυγμα κτλ. Τα πεδία πειραματισμού και εφαρμογών είναι πολλά. Όπως πχ για συναγερμούς, για χρονικό έλεγχο (προγραμματιζόμενος χρονοδιακόπτης), για σηματοδοσία (πχ σχολικό κουδούνι), για οικιακές – βιομηχανικές εφαρμογές κ.τ.λ.

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός ήταν ο κ. Γρηγοριάδης Αθανάσιος

Γ.Α

DSC00721
Σε λειτουργία στο Συνέδριο
DSC00746
Σε λειτουργία στο Συνέδριο
DSC00747
Σε λειτουργία στο Συνέδριο
DSC00749
Σε λειτουργία στο Συνέδριο
DSC00676
Το κύκλωμα σε πινακίδα πειραμάτων (Raster) και δοκιμές

 

DSC00685
Η Ηλεκτρονική πλακέτα μετά την αποχάλκωση και πριν την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Όψη χαλκού.

 

DSC00697
Η Ηλεκτρονική πλακέτα P.C.B μετά την έναρξη τοποθέτησης των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Όψη χαλκού

 

DSC00703
Η Ηλεκτρονική πλακέτα P.C.B μετά την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Όψη υλικών

 

Νέα εικόνα (2)
Έκδοση του λογισμικού του συστήματος ελέγχου σε γραφική γλώσσα προγραμματισμού (Labview). Όψη Block Diagramm

 

Νέα εικόνα (3)
Το Ηλεκτρονικό Σχέδιο (Schematic diagramm) του Ηλεκτρονικού κυκλώματος

 

Νέα εικόνα (1)
Το τυπωμένο κύκλωμα (P.C.B), σε όψη pcb normal

 

Νέα εικόνα (4)
Το τυπωμένο κύκλωμα (P.C.B), σε όψη pcb negativ

 

Αφήστε μια απάντηση