Πολυαφικό Τραπέζι (Multitouch Table)

Στα πλαίσια του μαθήματος “Ειδική Θεματική Δραστηριότητα” οι μαθητές της Β τάξης του τομέα Πληροφορικής υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Αναστασιάδη Γεωργίου και Ευθυμιάδου Ευγενίας ερεύνησαν το τρόπο λειτουργίας και κατασκευής ενός   Πολυαφικού Τραπεζιού  το οποίο αφού κατασκεύασαν οι ίδιοι  παρουσίασαν στο Συνέδριο Πληροφορικής και στην Έκθεση Έργων του Ε.Κ. Γιαννιτσών.

Λίγα λόγια …..

Ένα Multitouch Table είναι μια επιφάνεια  από ένα διάφανο υλικό όπως γυαλί ή plexiglas που με  λίγη όμως προσπάθεια μπορεί να αντιλαμβάνεται την επαφή των δακτύλων του χεριού μας , όπως στις οθόνες αφής που υπάρχουν σε πολλές συσκευές της καθημερινότητας μας. Σαν αποτέλεσμα μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα μας πάνω στην επιφάνεια αυτή με ένα υπολογιστή , μια και πάνω στην επιφάνεια αυτή προβάλλονται προγράμματα που τρέχουν σε ένα Η/Υ.

Η ιδέα……

Όλα στηρίζονται στην ιδιότητα που έχει το plexiglas να διαχέει το υπέρυθρος φως στο εσωτερικό του με διαδοχικές ανακλάσεις, όταν όμως πιέσουμε πάνω σε αυτό με τα δάκτυλα μας το υπέρυθρο φως εκτρέπεται κάθετα στη διατομή του plexiglas και έξω απ’ο αυτό….οπότε αν προσθέσουμε μια κάμερα υπερύθρων συνδεδεμένη με Η/Υ και μέσω κατάλληλου λογισμικού μπορούμε να δώσουμε στα προγράμματα τις συντεταγμένες των σημείων που πατήσαμε πάνω στην επιφάνεια με τα δάκτυλα μας. Αυτό είναι σαν το κλικ του ποντικιού μόνο που μπορούμε να πατάμε σε πολλά σημεία ταυτόχρονα. Σαν αποτέλεσμα μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια και τρέξουμε εφαρμογές που έχουν γραφτεί για πολυαφικά τραπέζια. Μπορούμε να γράψουμε και τις δικές μας εφαρμογές αρκεί να ξέρουμε το πρόγραμμα Flash.

Η κατασκευή …..

Χρησιμοποιήσαμε τα εξής υλικά:

  1. Ενα κομμάτι plexiglas
  2. 130 LED υπερύθρων
  3. Μια κάμερα  από το παιχνίδι PS3
  4. Έναν  projector
  5. Έναν  Η/Υ
  6. Το ελεύθερο λογισμικό CCV
  7. Αρκετό μεράκι και προσπάθεια….

Η όλη προσπάθεια φυσικά δεν θα μπορούσε να χωρέσει σε μια σελίδα, είμαστε όμως στην διάθεση όποιου θέλει να φτιάξει το δικό του πολυαφικό τραπέζι για οποιαδήποτε βοήθεια.

VIDEO0014_0000021759IMAG0298

 

Αφήστε μια απάντηση