-
Επαγγελματική Κατάρτιση στο CERN
Μία μοναδική εμπειρία ζωής βίωσαν οι μαθητές του Τομέα Πληροφορικής όταν, στα πλαίσια του προγράμματος Leonardo Da Vinci IVT με τίτλο ?Future technology?, επισκέφτηκαν το διεθνούς φήμης και σημασίας ερευνητικό κέντρο CERN στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου και έλαβαν επαγγελματική κατάρτιση διάρκειας 2 εβδομάδων (Μάρτιος 2014). Κατά τη διάρκεια της κατάρτισής τους, επισκέφτηκαν τους χώρους όπου διεξάγονται τα πειράματα, το Κέντρο υπολογιστών και ελέγχου, παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις αλλά και συμμετείχαν ενεργά στην κατασκευή ενός θαλάμου ανίχνευσης μυονίων.
Η εμπειρία αυτή διεύρυνε τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες, ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή τους, τους έδωσε την ευκαιρία να βρεθούν σε πραγματικά εργασιακά περιβάλλοντα μιας προηγμένης χώρας και να έρθουν σε επαφή με τεχνολογικά εξελιγμένο εξοπλισμό. Επιπλέον, η παραμονή έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη ενίσχυσε το αίσθημα του ευρωπαίου πολίτη, τους έδωσε την ευκαιρία να εξασκήσουν την αγγλική γλώσσα και να γνωρίσουν την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής της πόλης αυτής.
-
Ο Τομέας Πληροφορικής ταξιδεύει στη Στοκχόλμη
Το Μάρτιο του 2013 οι μαθητές του Τομέα πληροφορικής είχαν την τύχη να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leonardo Da Vinci με τίτλο «Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας». Στα πλαίσια του προγράμματος ταξίδεψαν και διέμειναν για 2 εβδομάδες στη Στοκχόλμη όπου γνώρισαν το προηγμένο Πληροφοριακό σύστημα Υγείας της Σουηδίας.
Οι μαθητές αναφέρουν ότι η εμπειρία αυτή υπήρξε καθοριστική καθώς τους έδωσε περισσότερα κίνητρα για μάθηση και προσπάθεια στον τομέα των σπουδών τους.
-
5ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής ? 2013
Φυσικά οι μαθητές του Τομέα Πληροφορικής δε θα μπορούσαν να λείψουν από ένα τέτοιο συνέδριο που άπτεται άμεσα των ενδιαφερόντων τους αλλά και του αντικειμένου σπουδών τους.
Α. Μήπως χρειάζεστε δίαιτα;!
Οι μαθητές του Τομέα Πληροφορικής προγραμμάτισαν σε Visual Basic δημιουργώντας μία εφαρμογή υπολογισμού του Δείκτη Μάζας Σώματος για άντρες και γυναίκες.
Β. Στην Πληροφορική δεν παίζουμε παιχνίδια. Τα φτιάχνουμε!
Μία ομάδα μαθητών του Τομέα Πληροφορικής εξασκήθηκε σε βασικές έννοιες του γεγονοστραφούς προγραμματισμούς δημιουργώντας ένα παιχνίδι!!! 3,2,1 και φύγαμε!
Γ. Τα φαινόμενα απατούν!
Η επεξεργασία εικόνας παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον για τους μαθητές που μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Επεμβαίνουν στις φωτογραφίες διορθώνοντας ατέλειες στο χρώμα, στο φωτισμό αλλά και στο αντικείμενο της φωτογραφίας, συνθέτουν εικόνες, δημιουργούν απόλυτα πειστικές ψευδαισθήσεις!
Δείτε την παρουσίαση και θα το σκεφτείτε να πιστεύετε ό,τι βλέπετε στα περιοδικά!
(Αναλαμβάνουμε ρετούς για φωτογραφίες προφίλ σε social media!)
-
6ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
Συνεπείς στο ραντεβού τους οι μαθητές του Τομέα Πληροφορικής έδωσαν και πάλι το παρόν στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής με εντυπωσιακές δημιουργίες.
Α. Multitouch
Στα πλαίσια του μαθήματος «Ειδική Θεματική Δραστηριότητα» οι μαθητές της Β τάξης του τομέα Πληροφορικής υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Αναστασιάδη Γεωργίου και Ευθυμιάδου Ευγενίας ερεύνησαν το τρόπο λειτουργίας και κατασκευής ενός Πολυαφικού Τραπεζιού το οποίο αφού κατασκεύασαν οι ίδιοι παρουσίασαν στο Συνέδριο Πληροφορικής και στην Έκθεση Έργων του Ε.Κ. Γιαννιτσών.
Στο τραπέζι μπορούν να “τρέξουν” ποικίλες εφαρμογές. Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθήστε 2 μαθητές να παίζουν ένα παιχνίδι.
Τα λόγια είναι περιττά! Αναζητήστε το να το δοκιμάσετε!
Β. Quiz
Θέλοντας να βοηθήσουν τους μαθητές που δοκιμάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές της Γ τάξης του Τομέα Πληροφορικής δημιούργησαν μία εφαρμογή τύπου quiz με ερωτήσεις από το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα: Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ. Ο προγραμματισμός έγινε σε Visual Basic με σύνδεση με μία Βάση Δεδομένων.
Θέλεις να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου;!
Γ. Έξυπνο σπίτι
Φύγατε από το σπίτι και ξεχάσατε το θερμοσίφωνα ανοιχτό;
Επιστρέφετε σπίτι μετά από μια πολύ ζεστή μέρα και θα θέλατε να βρίσκετε το κλιματιστικό σε λειτουργία;
Δε θα νιώθατε μεγαλύτερη ασφάλεια αν ο συναγερμός ενεργοποιούνταν αυτόματα μόλις αντιλαμβανόταν κίνηση στον κήπο;
Κανένα πρόβλημα αν ζείτε στο «Έξυπνο σπίτι» που κατασκεύσαν μαθητές του Τομέα Πληροφορικής σε συνεργασία με μαθητές του Τομέα Ηλεκτρολογίας του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών. Δημιούργησαν ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματισμού για μια κατοικία, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στην εξοικονόμηση πόρων, αλλά, επεκτείνεται δίνοντας τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου (μέσω android κινητού) των ηλεκτρικών συσκευών και υπηρεσιών. Για την υλοποίηση του συστήματος επιλέχθηκε το Arduino Uno, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού, που μπορεί να προγραμματιστεί στη γλώσσα προγραμματισμού Wiring, στο περιβάλλον ανάπτυξης (IDE) του Arduino.
Διάχυση γνώσεων
Ως ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου, οι μαθητές του Τομέα Πληροφορικής ένιωσαν την ανάγκη να μοιραστούν τόσο με τους συμμαθητές όσο και με τους συμπολίτες τους τα όσα έμαθαν σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας.
Αφίσα
Δημιούργησαν μία αφίσα με συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας που ο καθένας μας θα μπορούσε να ακολουθήσει στην καθημερινή του ζωή, και την ανάρτησαν στις αίθουσες και σε διάφορα καίρια σημεία του σχολείου.
Φυλλάδιο
Συνέθεσαν ένα φυλλάδιο με πληροφορίες, συμβουλές αλλά και μία ακροστιχίδα για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας! Μοίρασαν το φυλλάδιο σε περαστικούς στον πεζόδρομο Γιαννιτσών.
Πειράματα
Διενέργησαν διάφορα ενδιαφέροντα πειράματα.
Ιστοσελίδα
Δημιούργησαν μία ιστοσελίδα όπου συγκέντρωσαν όσα έμαθαν για τις Ανανεώσιμες και Μη Πηγές Ενέργειας.
http://epalmi.weebly.com/
Πνευματικό Κέντρο ΕΚΦΕ
Παρουσίασαν το «Έξυπνο σπίτι» στην Έκθεση Φυσικών Επιστημών στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών αλλά και στην Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο.
Πολιτιστικό Κέντρο Έδεσσας
Παρουσίασαν το «Έξυπνο σπίτι» στο Πολιτιστικό Κέντρο της Έδεσσας
-
Hour of code
Έρευνες δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για προγραμματιστές υπολογιστών θα αυξηθεί κατακόρυφα παγκοσμίως. Για να ενεργοποιήσει μικρούς και μεγάλους να ασχοληθούν με το αντικείμενο αυτό, εταιρία code.org, οργάνωσε την Ώρα του Κώδικα. Πολλές σειρές μαθημάτων προγραμματισμού βασισμένων στο παιχνίδι είναι διαθέσιμα στον ιστοχώρο: http://code.org/learn. Οι μαθητές τους Τομέα Πληροφορικής συμμετείχαν στην Ώρα του Κώδικα λαμβάνοντας ο καθένας στο τέλος το αντίστοιχο πιστοποιητικό ολοκλήρωσης της Ώρας του Κώδικα!
Άλλωστε όπως τονίζει ο Mark Zuckerberg (δημιουργός του Facebook) στο πόστερ παρακάτω: ο προγραμματισμός υπολογιστών πια θεωρείται τόσο σημαντικός όσο η γραφή και η ανάγνωση!!!