Στα πλάισια του μαθήματος : Ηλεκτρονικά Υλικά και Σχεδίαση , κατά τα σχολικά έτη 2010 έως και 2013, οι μαθητές των τμημάτων της Β’ Τάξης Ηλεκτρονικών ασχολήθηκαν και κατασκεύασαν διάφορες Hλεκτρονικές κατασκευές. Όπως i) διάφορα κυκλώματα τύπου smart kit και ii) σταθεροποιημένα τροφοδοτικά τάσης. Ένα από αυτά τα τροφοδοτικά παρουσιάζετε και εδώ. Και συγκεκριμένα ένα Πειραματικό τροφοδοτικό με ρυθμιζόμενο σταθεροποιητή τάσης LM 317T. Τα τροφοδοτικά είναι ηλεκτρονικές διατάξεις (συσκευές) που μετατρέπουν την Εναλλασσόμενη τάση (A.C) των 220/230 Volt σε Συνεχή τάση (D.C) της τάξεως συνήθως από 1.25 Volt έως 30 Volt.
Συγκεκριμένα για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Κατασκευής ακολουθήθηκαν τα εξής βασικά βήματα :
Επιλογή του Ηλεκτρονικού Κυκλώματος του Πειραματικού Τροφοδοτικού
Αγορά υλικών και μελέτη των χαρακτηριστικών τους από τα διάφορα Data Books και Data Sheets
Δοκιμή του ηλεκτρονικού κυκλώματος σε πινακίδα πειραμάτων (Raster) και μετρήσεις
Αποτύπωση του σχεδίου, με βάση φωτογραφική μέθοδο, επάνω στην φωτοευαίσθητη πλευρά της πλακέτας χαλκού μονής όψης
Εμφάνιση του Κυκλώματος στην όψη του χαλκού, με βάση μια χημική μέθοδο
Διάνυξη οπών και συγκόλληση των ηλεκτρονικών υλικών και των εξαρτημάτων
Δοκιμές της πλακέτας P.C.B
Τοποθέτηση της πλακέτας P.C.B σε κατάλληλο κουτί, με τα κατάλληλα παρελκόμενα (ασφάλεια, βολτόμετρο, διακόπτης on – off, ακροδέκτες εξόδου, καλωδίωση, διασυνδέσεις κτλ)
Τελικές δοκιμές
* Να επισημάνουμε ότι το τροφοδοτικό είναι καθαρά πειραματικό και έγινε μόνο για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν χρησιμοποιείται στο σχολείο ούτε για συνεχή λειτουργία αλλά ούτε και για μόνιμος εξοπλισμός. Επίσης κατά την λειτουργία ήταν πάντα παρών ο εκπαιδευτικός με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και προστασίας.
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός ήταν ο κ.Γρηγοριάδης Αθανάσιος